top of page
  • Yazarın fotoğrafıDeniz Iskender

Almanya'dan Hollanda'ya: Çağla Gürsoy | Avrupa'da Yaşamak

👩‍💻 Bu blog (Hollanda'da Yüksek Nitelikli Göçmen Olmak), Türkiye'den Hollanda'ya yazılımcı olarak göç eden Çağla Gürsoy'un Hollanda'ya nasıl geldiğini, Hollanda tecrübelerini ve Hollanda'ya gelmek isteyenlere verdiği önerileri içermektedir. Keyifli okumalar :)

Almanya'dan Hollanda'ya: Çağla Gürsoy | Avrupa'da Yaşamak
Almanya'dan Hollanda'ya: Çağla Gürsoy | Avrupa'da Yaşamak

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


📸 Youtube videosu: Almanya'dan Hollanda'ya


✍️ Bu yazıda neler var?

Soru1: Kendini bize tanitir misin?

Ismim Çağla, 31 yaşındayım. 6 senedir yurt dışında yaşıyorum. Hollanda'da bir mühendislik firmasında proje yönetimi tarafında çalışıyorum.

Soru 2: Avrupa'da Yasamak ve çalışmak senin hayatını ya da senin karakterini nasil değiştirdi?

Sanırım en büyük etkisi, beni kişisel olarak çok geliştirdi Çünkü zorluklardan geçmenin insanların hayatında çok önemli kişisel gelişim noktası olduğunu düşünüyorum.
Öncelikle başka bir kültürde var olabilmek bence önemli bir yetenek ve bana bunu kattı. Bunu katarken de aynı zamanda şu an şundan eminim. Hayatta nerede kiminle ne olursa olsun bir şekilde hayatta kalabilirim ve kendi yolumu bulabilirim. Ayrica tabii ki de çok fazla şey öğrendim yani bizim kültürümüzde olmayan başka kültürlerden seyleri de öğrendim.

Soru 3: Senin 2 yıllık Almanya'da bir tecrüben var, 4 yıllık da Hollanda'da bir tecrüben var. Ilk olarak bize bir Almanya'yı anlat, ben Almanya'yı hiç bilmiyorum ve senden duymak istiyorum.

Almanya benim ilk defa yurt dışına yaşamaya gittiğim yer. Almanya'nın güneyinde Baver eyaletinde Regensburg denen küçük ve minnak tatlı bir şehirde yaşadim.
Oraya alışması oldukça zaman aldı. Tabii ki de Almanya özellikle benim yaşadığım bölge çok daha tutucuydu. Almanca dilinin cok hakim olduğu ve İngilizce ile hayatta kalmanın çok zor olduğu bir yerdi. Dolayısıyla bu beni birazcık Almanca öğretmeye de itti.

Soru 4: Almanya'da iş hayatında ve sosyal hayatta gerçekten bir dil bariyeri var mı?

Ben Almanya'da banka kartımı kaybettim ve bunu fark ettiğimde hafta sonuydu. Trenle havaalanından evime dönüyordum. Fark ettiğim an tabii ki hemen bankayı aradım ve ben kartımı kaybettim, bloke etmek istiyorum dedim. Bana telefonda bloke edemeyeceklerini ve Almanca konuşmuyorsan şubeye gelmeniz gerekir dediler. Günlerden cumartesi oldugunu da sizlere hatirlatmaliyim. Yani telefondan karti bloke etmem kesinlikle mumkun degildi. Sadece sosyal hayattan bahsetmiyorum yani hayatın işleyişi de tamamen Almanca.
Ama bu durum Hollanda'da kesinlikle böyle değil. Hollanda'da İngilizce ile her işinizi kolaylikla halledebilirsiniz. Ben 4 senedir yaşıyorum ama ne kadar Felemenkce konuşuyorum, tartışılır :) Almanya'da öyle değildi ve Almanca öğrenmek zorundaydım. Her türlü kendinize expat arkadaşlar buluyorsunuz ama bir aktiviteye katilabilmek Almanca bilmeden cok mümkün değil.

Soru 5: Hollanda'ya geldin ve 4 senedir burada yaşıyorsun. Biraz Hollanda'nın iyi kötü taraflarını anlatir misin?

Hollanda'da hayat cok sakin. Yani işe ayırdığım zaman genel olarak 8 saat. Onun dışında kalan süre benim bunu nasıl değerlendirmek istediğim ile alakali ve tamamen bana kalmış. Her taraf zaten yeşillik çıkıp doğada olabilirim. Bu benim Hollanda'da en sevdiğim şeylerden bir tanesi. Çünkü ben istanbul'da yaşıyordum önceden. İstanbul'da bunu yapmak mümkün değil. Belgrad ormanina gitmek isterseniz, bütün gün öldü ama burada öyle değil.
Diğer güzel tarafı genellikle insanlar cok saygılı. Toplum içerisinde bir saygısızlığa maruz kalmadım. Otobüse binerken de böyle, iş yerinde de böyle. Son olarak da burada insanların daha sabırlı olduğunu görüyorum. Insanların sabırlı olması kesinlikle beni de daha sabırlı ve daha sakin bir insan yapti.

Soru 6: Buraya gelmek isteyenlere ne tavsiye edersin? Buraya yeni mezun olarak mi yoksa biraz tecrube edindikten sonra mi gelmek daha dogru ve kolay?

Bence ikisi de mümkün ama ikisinin arasında şöyle bir farklılık var. Yeni mezunken açıkçası çok fazla kriteriniz olamıyor. Eğer ki çok idealist bir insansanız calismak istediğiniz çok spesifik bir alan ya da bir iş varsa onu bulmanız çok zor.
Ilk bulacağınız iş istediğiniz maaşta olmayacak, istediğiniz sirkette olmayacak., istediğiniz şehirde olmayacak. Bunların hepsine açık olmanız gerekiyor. Bu sabrı bir noktada edindikten sonra ve belli bir tecrübeden sonra gelmek gerektiğini düşünüyorum. Boylece hem aldığıniz maaşlar dah iyi oluyor, hem de istediginiz isi direkt yapabiliyorsunuz.


👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


✋ Bir sonraki blog'ta görüşmek üzere! Kendinize iyi bakın, hoşça kalın :)


📸 INSTAGRAM: denniskender


Bu blog Hollanda'ya taşınmak, Hollandaya nasıl taşınılır, Hollanda'da yaşamak için sebepler, Hollanda'da yaşam standartları, Hollanda'da yaşam şartları, Hollanda'da nasıl yaşanır, Hollanda'da nasıl yaşarım, Hollanda'da yaşamak, Hollanda nitelikli göçmenlik şartları, Hollanda nitelikli göçmenlik başvurusu, yüksek nitelikli göçmen programı Hollanda sorularini cevaplamaktadir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page