top of page
  • Yazarın fotoğrafıDeniz Iskender

Hollanda Karnavalı neden, ne zaman ve nasıl kutlanır?

🎎 Devasa sokak gösterileri, renkli kostümler ve gürültülü, neşeli müzik... Hollanda'da yaşayan bazı insanlar için yılın en heyecanla beklenen zamanlarından biri  karnaval olsa gerek. Çünkü Hollandalıların yapmayı sevdiği bir şey varsa o da arkadaşlarıyla bir araya gelmek, parti yapmak ve bol miktarda bira içmektir.

Hollanda Karnavalı neden, ne zaman ve nasıl kutlanır?
Hollanda Karnavalı neden, ne zaman ve nasıl kutlanır?

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


✍️ Bu yazıda neler var?

Genel Bilgiler

Işyerlerinin ve mağazaların kapandığı, yolların kapatıldığı ve insanlarin ayı, tavşan, polis, kral kostümleri giyerek sabahlara kadar eglendigi bu karnavalda 7'den 70'e her yastan insan gormek mumkun. Çünkü Hollanda Karnavalı'na herkes katılır. Kisacasi bu karnaval yaşlı ya da genç, tum Hollanda'da herkesin sabırsızlıkla beklediği geleneksel bir yaşam biçimidir.

Hollanda Karnavalı
Hollanda Karnavalı

Hollanda'daki Karnaval, Hollanda geleneklerinin İtalyan, Fransız ve Alman unsurlarıyla buluştuğu bir buluşma noktasıdır. Üç gün süren festival, eğlenceli kostümlerin giyildiği, şehirlerin geçici olarak isimlerini değiştirdiği, bir Karnaval Prensi'nin seçildiği ve partilere yer açmak için günlük hayatın askıya alındığı bir gundur. Karnavalin amaci sosyal normların tersine çevirmektir!


Çünkü karnaval tamamen neşe ve hoşgörü ile ilgilidir! Hollandaca'da Karnaval olarak bilinen bu etkinlik, sosyal geleneklerin bir kenara atıldığı ve neredeyse her şeye izin verildiği üç günden oluşuyor.


Neden kutlaniyor?

Hollanda karnavali Paskalya tatiline yaklaşan haftalarda gerçekleşen bir Katolik kutlamasıdır. Günümüzde bazı geleneksel dini sebepleri unutulmus olsa da, başlangıçta karnaval, Kül Çarşambası'nda başlayan Paskalya'dan önceki 40 günlük oruç dönemi olan Büyük Perhiz’in (Lent) başlangıcını işaret ediyordu.


Hollanda'da da büyük ölçüde güney bölgelerde  kutlanmaktadır, çünkü bu eyaletler geleneksel olarak Katoliktir. Ama karnaval başlarda güney bölgelerde kutlansa da daha sonralari tum Hollanda'ya yayilmistir.

Hollanda Karnavalı
Hollanda Karnavalı

Tarihi

Ortaçağ Hollanda’sında Hristiyanlar, bu Karnavalı, 40 gün süren Büyük Perhiz’den (Lent) önce et ve içki gibi lüks şeyler tüketmek ve eğlenmek için son şansları olarak görmekteydi. Modern toplumda karnavalın ortaya çıkışı II. Dünya Savaşı’ndan hemen sonraki yıllara dayanır - bu gelenek bu dönemde güney şehirlerinde yeniden canlanmaya başlamıştır.


Ne zaman kutlanir?

Karnaval resmi olarak 11 Kasım'da başlasa da, gerçekte her yıl yalnızca Şubat veya Mart aylarında kutlanır. Tarihler her zaman değişiklik gösterir. 2024 yilinda 11 subatta ve 14 subat tarihleri arasinda kulanmistir.


Nasil kutlaniyor?

Bölgedeki kasabalar sembolik olarak 'Karnaval Prensi' tarafından ele geçiriliyor ve birçoğunun adı geçici olarak değişiyor! Örneğin, Tilburg'a Kruikenstad (sürahi şehri) ve Eindhoven'a Lampegat (lamba deliği) adı verilir.


Nereye gidilir?

Karnaval şenliklerinin ana cazibesi her kasabada düzenlenen sokak geçitleridir. Bu geçitlerde yerleşik otoritelerle ve sosyal normlarla alay edilmektedir. Bu etkinlikler sırasında rengarenk şamandıralar, devasa kuklalar ve neşeli eğlence tutkunları önceden belirlenmiş bir rota boyunca yürüyor. Müzik çoğunlukla Carnavalskraker'lardan , özellikle Karnaval için yapılmış saçma şarkılardan oluşuyor. Daha da önemlisi, sıklıkla yerel ve ulusal politikacılarla dalga geçerler.

Maastricht'te Karnaval
Maastricht'te Karnaval

Maastricht'te Karnaval: Şehrin karnaval derneği De Tempeleers tarafından düzenlenen karnaval geçit töreni Pazar günü yapılıyor. Geçit töreni, genellikle temalı şamandıralar, hermenikler, karnaval grupları ve derneklerden oluşan renkli bir koleksiyondan oluşuyor.


Maastricht Prensi Karnavalı, her yıl karnaval derneği De Tempeleers'in üçlü hükümdarlığı tarafından gizlice seçilir. Prens İlanı sırasında, yeni prens ilan edilir ve pazardaki herkes için maskesi düşer. Karnavaldan önceki Cumartesi günü Prens, saat 15:11'de belediye başkanından şehrin anahtarını alır. Böylece belediye başkanı sembolik olarak üç gün boyunca yetkiyi kendisine devrediyor.


👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


✋ Bir sonraki blog'ta görüşmek üzere! Kendinize iyi bakın, hoşça kalın :)


📸 INSTAGRAM: denniskender


Bu blog Eindhoven yapilacak listesi, Eindhoven gezilecek yerler, Hollanda karnavali sorularini incelemektedir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page