top of page
  • Yazarın fotoğrafıÇağatay Irmak

Hollanda'da Asgari Ücret Ne Kadar ve Asgari Ücretle Yaşanır Mı?

✍️"Hollanda'da Hayat Kurtaranlar" serisinin yeni bir yazısına hoşgeldiniz! Hollanda Avrupa'nın en yüksek ikinci asgari ücretine sahip olsa da, ücretlerle ilgili bazı şeyleri anlamak kafa karıştırıcı olabiyor. Bugün sizlerle Hollanda'daki asgari ücreti ve sosyal bir devlet olan Hollanda'daki sosyal yardımları konuşacağız. Aynı zamanda kira, enerji ve sağlık gibi konularda devletten nasıl yardımlar alabileceğinizi de açıklayacağım. Keyifli okumalar :)


💼 2024 itibarıyla, Hollanda'daki brüt asgari ücret saatlik olarak 13.27 euro'dur. Bu rakam, Avrupa'daki en yüksek asgari ücretlerden biridir. Ancak, bu rakamın yanı sıra, Hollanda'da sosyal yardımlar da oldukça önemlidir. Örneğin, Hollanda'da çalışanlar işsiz kaldıklarında veya maaşlarını kaybettiklerinde devletten işsizlik maaşı alabilirler. Bu maaş, kişinin yaşına, iş geçmişine ve ailesinin durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Hollanda'da Asgari Ücret Ne Kadar ve Asgari Ücretle Yaşanır Mı?
Hollanda'da Asgari Ücret Ne Kadar ve Asgari Ücretle Yaşanır Mı?

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.



✍️ Bu yazıda neler var?


👮‍♂️ Hollanda'da Asgeri Ücret Ne kadar?


Hollanda’da asgari ücret yasaya göre saatlik olarak belirlenir. Ayrıca, asgari ücret 21 yaşından büyük olanlar için daha fazla belirlenir ve 1 Ocak 2024 itibariyle asgari ücret 21 yaşından büyük olanlar için saatlik olarak 13,27 Euro olarak belirlenmiştir. 4 hafta boyunca günde 8 saat çalışırsanız aylık olarak 2123.2 Euro aylık asgari brüt geliriniz olur. 21 yaşından küçük olanlar için asgari ücret kademeli olarak düşmektedir. Son olarak da Hollanda’da haftalık 32-36-40 saat çalışma saatleri söz konusudur.

Yaş

Saatlik asgari ücret

21 ve sonrası

€13.27

20

€10.62

19

€7.96

18

€6.64

17

€5.24

16

€4.58

15

€3.98

💰 Hollanda'da Giderlerim Neler?


Ben aylık 1675 Euro kira ödüyorum ve 3+1 bir evde 2 kişi yaşıyoruz. Elektrik, su ve doğalgaz için toplamda 2024 fiyatlarıyla 209 Euro (2 kişi) harcıyoruz. Market alışverişleri de aylık kişi başı 350 Euro ile 400 Euro arasında değişiyor.


📈 Arabasiz tek kisilik aylik yasam masraflari:

  • Kira (2 kişi): 1675

  • Elektrik, su, doğalgaz (2 kişi): 209

  • Internet (2 kişi): 52

  • Market (1 kişi): 400

  • Sağlık sigortası (1 kişi): 117

  • Eglence (1 kişi): €350

  • Ulaşım (1 kişi): €60

  • Telefon (1 kişi): €16

  • Cop vergisi (1 kişi): 12

  • Su aritma vergisi (1 kişi): 10

  • Müze kart (1 kişi): €5

  • Banka (1 kişi): €4


Toplam: 2910


👨‍⚖️ Hollanda'da Asgari Ücretle Yaşanır Mı?


Toplam giderlerimin 2910 euro civarı olduğundan yukarıda bahsetmiştim. Dikkat edilmesi gereken şey ise kira, elektrik, su, doğalgaz ve internet gibi kalemlerin fiyatlarının aslında 2 kişilik olması.


Hollanda'da asgari ücretle yaşayabilmek için 2 farklı yol izlenebilir.


  1. İlk olarak kendi başınıza bir evde yaşamak istiyorsanız daha küçük bir evde kalabilirsiniz. Hollanda'da tek başınıza yaşamak için 1000 euroluk evler bile bulabilirsiniz. 1000 euroyu da kesinlikle çok düşük bir kira olarak düşünmeyin. Hollanda'da 1000 Euro'ya çok fazla ev var. Ayrıca yukarıda bahsettiğim giderlerden eğlence ve market alışverişi gibi giderleri azaltabilirsiniz. Çünkü ben bu 2 konuda harcama yaparken neredeyse hiç dikkatli davranmıyorum. Ayrıca bu giderlerin içinde dışarıda yemek yeme, başka ülkeleri gezme ve Hollanda'da yapılan her etkinliğe katılma var (Örnek: Hollanda karnavalı, Kral günü kutlamaları). Son olarak da yazdığım elektrik, su, doğalgaz ve internet gibi gider kalemlerinin 2 kişilik. Tek başınıza yaşamayı tercih etmeniz durumunda bu gider kalemleri için cebinizden bu kadar para çıkmayacak.

  2. İkinci olarak da bir ev arkadaşıyla evinizi paylaşabilirsiniz. O zaman göreceksiniz ki, yukarıda bahsettiğimiz neredeyse tüm gider kalemlerinde çok büyük bir azalma olacak. Hatta bu durumda para bile biriktirebilir duruma geleceksiniz.



🚗 Hollanda Devlet Yardımları:


Aslında Hollanda tüm bunlardan çok daha fazlasını iceriyor. Hollanda'da para bile biriktirebilirsiniz. Çünkü Hollanda'da çok fazla devlet yardımı var ve şimdi sizlere onlardan bahsedeceğim.


Hollanda'da sosyal yardım programları genellikle gelir düzeyine, yaşa, engelli olup olmamaya ve diğer belirli kriterlere dayanır. Başvuru ve yardım miktarı, kişinin veya ailenin durumuna göre değişebilir. Bu programlar genellikle Hollanda hükümeti veya yerel belediyeler tarafından yönetilir.


Benim su ana kadar aldigim 2 yardım:


  • Elektrikli Araba Yardımı: Biz 2024 yılının Şubat ayında 2. el Renault Zoe aldık. Araba 2020 model ve 21.000 km'de, fiyatı da 11.500 euro. Arabayı satın alırken satın alma vergisi ödemedik, 2024 yılı için yol vergisi ödemeyeceğiz, son olarak da Hollanda devletinden teşvik programı adı altında 2000 euro geri aldık.

  • Enerji Yardımı: Hollanda hükümeti Hollanda'da enerji fiyatlarının arttığının farkında ve her zaman olduğu gibi halkının yanında durmaya devam ediyor. Mesela ben Hollanda vatandaşı değilim ve Hollanda'ya geleli daha 1 yıl oldu ama 2023'ün Ocak ve Şubat aylarında toplam 360 euroluk bir enerji yardımı aldım. Eğer asgari ücretli bir çalışan olsaydım bu rakam çok daha yukarı çıkacaktı. O yüzden eğer asgari ücretle Hollanda'da çalışırsanız devletten kesinlikle enerji yardımı da alabilirsiniz.

Hollanda Yardımları
Hollanda Yardımları

Hollanda'da sosyal yardımlar genellikle vatandaşların yaşam standartlarını korumaya ve temel ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir. Bazı önemli sosyal yardım programları şunlardır:


  1. Sosyal Yardım (Sociale Bijstand): Hollanda'da işsiz kalan ve kendi geçimini sağlayamayan bireyler için sosyal yardım programı bulunmaktadır. Bu program, temel ihtiyaçları karşılamaya yardımcı olmak için maddi destek sağlar.

  2. Ev Kirası Yardımı (Huurtoeslag): Geliri düşük olan veya mali zorluklar yaşayan kişilere veya ailelere ev kirasını ödemelerine yardımcı olmak için yapılan bir yardımdır.

  3. Sağlık Sigortası Yardımı (Zorgtoeslag): Düşük gelirli bireyler veya aileler için sağlık sigortası primlerini ödemelerine yardımcı olmak amacıyla yapılan bir yardımdır. Hollanda'da herkesin bir sağlık sigortasının olması gerekiyor. Sağlık Sigortasına ödeyeceğiniz ücret 100 ile 150 euro arasında değişiyor. İyi bir sigorta isterseniz, fiyatlar 150 euroya kadar çıkıyor ama ben en düşük sigortasını kullanıyorum. Aylık buna 117 euro ödüyorum. Hollanda'da sağlık sistemi için şöyle bir kanun var. Eğer yıllık geliriniz 38.000 eurodan az ise, sağlık sigortasını ödediğiniz paranın bir kısmını devletten geri alabiliyorsunuz. Sizde asgari ücretli bir çalışan olacağınız için yıllık geliriniz aslında 38.000 eurodan daha az olacak. Bu nedenle sağlık sigortasına ödediğiniz paranın bir kısmını devletten geri alacaksınız.

  4. Çocuk Yardımları (Kinderbijslag): Hollanda'da çocuk sahibi ailelere verilen bir yardımdır. Bu yardım, çocukların bakımı ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunur. Eğer çocuğunuz 5 yaşından küçükse 3 ayda bir 268 euro, eğer çocuğunuzun yaşı 6 ile 11 arasındaysa 3 ayda bir 327 euro, eğer çocuğunuzun yaşı 12 ile 17 arasındaysa 3 ayda bir 385 euro devlet size yardım yapıyor. Yani 18 yaşına kadar aslında devlet çocuğunuzun arkasında ve elinden geldiğince çocuğunuzu desteklemeye çalışıyor. Çocuk yardımının yanında bir de ebeveyn yardımı var.

  5. Çocuk Bakım Yardımı (Kinderopvangtoeslag): Çalışan ebeveynlerin çocuk bakımı masraflarını karşılamak için verilen bir yardımdır.

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


✋ Bir sonraki blog'ta görüşmek üzere! Kendinize iyi bakın, hoşça kalın :)


📸 INSTAGRAM: denniskender


Bu yazida kullanilan tum kaynaklari asagida bulabilirsiniz:


Bu blog, Hollanda asgari ücret, Hollanda asgari ücret net, Hollanda'da asgari ücret ile geçinmek, Hollanda devlet yardımları, Hollanda'da kaç kişi asgari ücret alıyor, Hollanda aylık asgari ücret, Hollanda brüt asgari ücret, Hollanda'da asgari ücret ne kadar, Hollanda'da asgari ücret kaç euro, Hollanda asgari ücret kaç euro, Hollanda en düşük ücret, asgari ücret Hollanda, Hollanda günlük asgari ücret, Hollanda'da asgari ücret ile geçinmek, Hollanda asgari ücret ne kadar, asgari ücretle Hollanda'da yaşanır mı sorularını cevaplamaktadır.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page