top of page
  • Yazarın fotoğrafıDeniz Iskender

Hollanda'da mühendis olarak çalışmak: Merve Demircan

✍️ Bu blog (Hollanda'da mühendis olarak çalışmak: Merve Demircan), Türkiye'den Hollanda'ya mühendis olarak göç eden Merve'nin Hollanda tecrübelerini ve Hollanda'ya gelmek isteyenlere verdiği önerileri içermektedir. Keyifli okumalar :)

Hollanda'da mühendis olarak çalışmak: Merve Demircan
Hollanda'da mühendis olarak çalışmak: Merve Demircan

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.



✍️ Bu yazıda neler var?


🙋‍♂️ Soru 1: Öncelikle kendini tanıtır mısın?

Merhaba, benim adım Merve Demircan ve 30 yaşındayım. ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği lisans programını ve TOBB Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği yüksek lisans programını başarıyla tamamladım. Yaklaşık 1,5 yıldır Hollanda'da bulunan ASML adlı şirkette fonksiyonel tasarım mühendisi olarak çalışıyorum. Burada, sistem gereksinimlerini anlayarak optimizasyon programları geliştiriyoruz.

🙋‍♂️ Soru 2: Hollanda'daki hayatını bizler için özetler misin?

1+1 evde tek başıma yaşıyorum, arabam yok ve her yere bisikletle veya trenle gidiyorum. Hafta içi günlerim genellikle çalışma ile geçiyor. Hafta sonları ise dünyayı gezmeyi ve düzenli spor aktiviteleri yapmayı seviyorum. Yürüyüş yapmak ve voleybol oynamak, spor aktivitelerim arasında yer alıyor. Ayrıca, Avrupa'da olmanın en büyük avantajlarından biri, sanatsal aktiviteleri takip edebilmek ve bu etkinliklere katılabilmek. Ben de elimden geldiğince sanatla iç içe olmaya çalışıyorum.

🙋‍♂️ Soru 3: Hollanda'da nasıl iş buldun?

LinkedIn üzerinden 200'den fazla iş ilanına başvurdum. Ayrıca, bu süreçte kendi üniversitemdeki network'ümü de kullanmaya çalıştım. ODTÜ'den mezun olan kişilerden biri, üniversitenin mail grubuna Hollanda'daki bir aracı şirketin Türkiye'ye geleceğini belirten bir mail attı. Ben de bu şirket ile görüştüm ve tüm mülakatları geçtim. Daha sonra bu şirket aracılığıyla Hollanda'ya geldim.
Aracı bir şirket ile bir ülkeye taşınmanın çok fazla avantajı var. Bu şirketler her türlü probleminizde size yardımcı oluyor ve her zaman ulaşılabilir durumdalar. Size doğru işi bulmak ve buraya entegre olmanızı sağlamak tamamen onların görevi. Ben 2 ay içinde iş buldum.


🙋‍♂️ Soru 4: Hollanda'da hoşuna giden şeyler neler?

Tabii ki, Hollanda'da yaşamayı tercih etmemin en büyük sebeplerinden biri iş ve sosyal hayat arasındaki inanılmaz denge. Avrupa'da kesinlikle haftalık 40 saatten fazla çalışmıyorsunuz. Mesai yapmanız gereken neredeyse hiç bir durum olmuyor. Hatta mesaiye kaldığınızda bu sorgulanıyor ve yapılan planlama gözden geçiriliyor.
İkinci olarak, dünya mutluluk endeksinde Hollanda ilk sıralarda yer alıyor. İnsanlar burada çok rahat ve herkes mutlu. Ekonomik olarak da bir refah söz konusu. Her ne kadar dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olsa da maaşlar da genel anlamda diğer ülkelere oranla daha yüksek. Ayrıca, burada doğa ile iç içe yaşamak da çok hoşuma gidiyor. Parklarda ve bahçelerde vakit geçirmeyi ve yürüyüş yapmayı çok seviyorum.
Son olarak, Hollanda'da herkesin İngilizce konuşması göçmenler için hayatı çok kolaylaştırıyor. Daha kolay entegre olmanızı ve problemlerinizi daha hızlı ve kolay bir şekilde çözmenize yardımcı oluyor.

🙋‍♂️ Soru 5: Hollanda'da hoşuna gitmeyen şeyler neler?

İlk başlarda, Hollandalıların "direkt" olmaları beni çok zorlamıştı. Bizim millet olarak her şeyi insanları kırmadan, nazik bir şekilde anlatmaya çalışmamızdan dolayı bu duruma alışmak zor oldu. Ancak zamanla bu durumu kişisel algılamamayı öğrendim. Hatta direkt olmak çoğu konuda herkesin hayatını çok kolaylaştırıyor.
İkinci olarak, sağlık sisteminden bahsedebilirim. Lokal doktorlardan randevu almak bazen çok zor oluyor. Ayrıca acil bir sağlık probleminiz olduğunda her şey daha da zorlaşıyor. Hollanda'daki temel mantık, kişinin kendi doktoru olması yönünde.
Üçüncü olarak, hava durumunun genellikle çok kötü olması Hollanda'da sevmediğim şeylerden biri. Hollanda'da hava genellikle yağmurlu ve rüzgarlı. Bazen bisiklet sürmek imkansız hale geliyor. Bu yıl neredeyse yaz gelmedi.
Son olarak da Hollanda'da yemek kültürü yok. Hollandalılar yemeğe pek önem vermiyorlar. Hatta bazen sadece kuru ekmek yiyorlar. Ancak benim için yemek çok önemli ve beni bu hayatta en çok mutlu eden şeylerin başında geliyor. Restoranlarda da maalesef güzel yemek bulmak zor oluyor.

🙋‍♂️ Soru 6: Hollanda'ya gelmek isteyenlere ne tavsiye edersin?

Hem Hollanda'da iş bulabilmek hem de Hollanda'daki hayat konusunda tavsiyeler verebilirim. İlk olarak LinkedIn'de statünüzü 'Yeni iş tekliflerine açık' duruma getirmelisiniz. Bu statü sayesinde insan kaynakları departmanında çalışanlar size çok daha kolay ulaşabilir.
İkinci olarak Hollanda'da iş bulabilmek için çok fazla başvuru yapmak gerekiyor. Ben 200'den fazla başvuru yaptım. Tüm bu iş bulma süreci yorucu ve yıpratıcı olsa da kesinlikle hayal kırıklığına kapılmamak gerekiyor. Eğer düzenli olarak başvurulara devam ederseniz, sonunda mutlaka iş bulacaksınız.
Hollanda'daki hayat konusunda ise kesinlikle şunu söylemeliyim. Hollanda'da yaşamanın hem negatif hem de pozitif yanları var. Buradaki kültür Türkiye'deki kültürden çok daha farklı. O yüzden buraya alışmak kolay değil. Ayrıca kimse sizi kollarını açarak burada beklemiyor. Tek başınıza her şeyin üstesinden gelmeniz gerekiyor. Eğer buraya yanlış beklentilerle gelirseniz, çok mutsuz olursunuz. Doğru beklentilerle ve çok fazla problemle karşılaşacağınızı bilerek gelirseniz, işte o zaman çok mutlu olursunuz."

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


✋ Bir sonraki blog'ta görüşmek üzere! Kendinize iyi bakın, hoşça kalın :)


📸 INSTAGRAM: denniskender


Bu blog aselsan muhendisleri hollanda'ya, hollanda mühendis alımı, hollanda mühendis iş ilanları, hollanda'da mühendislik, hollanda da mühendis olarak çalışmak, hollanda da mühendis olmak, hollanda mühendislik firmaları, hollanda'ya mühendis olarak gitmek, hollanda mühendis vizesi, hollanda'ya giden mühendis sorularını cevaplamaktadır.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page