top of page
  • Yazarın fotoğrafıDeniz Iskender

Hollanda'da Nasil 1 Yilda Elektrikli Araba Aldik?

🚙 Merhaba, biz 2024 yılının Şubat ayında 2. el Renault Zoe aldık. Araba 2020 model ve 21.000 km'de. Son olarak da fiyatı 11.500 euro.


Arabayı satın alırken satın alma vergisi ödemedik, 2024 yılı için yol vergisi ödemeyeceğiz, son olarak da Hollanda devletinden teşvik programı adı altında 2000 euro geri alacağız. Bu blog'ta Hollanda'da elektrikli araba almakla ilgili tüm detayları ve faydalı olacak tüm linkleri bulacaksınız :)

Hollanda'da Nasil 1 Yilda Elektrikli Araba Aldik?
Hollanda'da Nasil 1 Yilda Elektrikli Araba Aldik?

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


📸 Youtube videosu: 1 yılda elektrikli araba aldık


✍️ Bu yazıda neler var?


DEVLET PLANLAMALARI


Hollanda, son yıllarda elektrikli araç endüstrisine büyük yatırımlar yapan ve bu alanda önemli adımlar atan ülkelerin basinda geliyor. Hollanda'nın elektrikli araç endüstrisine yaptığı yatırımlar, ülkenin sürdürülebilir ulaşım ve çevre dostu teknolojilere geçiş konusundaki kararlılığını yansıtmaktadır. Bu yatırımlar, hem yerel ekonomiye katkı sağlamak hem de sera gazı emisyonlarını azaltmak gibi çeşitli amaçlara hizmet etmektedir. Elektrikli araç yatırımları şunları içermekte:


  1. Altyapı Yatırımları: Hollanda, elektrikli araçların şarj edilmesi için geniş bir altyapı oluşturmak için büyük yatırımlar yapmıştır. Şehirlerde ve otoyollarda şarj istasyonları bulunmaktadır. Bu şarj noktaları genellikle hızlı şarj imkanı sunar. Biz su an Hollanda'nin Eindhoven sehrinde yasiyoruz ve bizim mahallede bile toplamda 8 tane sarj istasyonu bulunmakta. Hollanda'dadaki tum sarj noktalari: https://www.oplaadpalen.nl/ 

  2. Devlet Teşvikleri ve Sübvansiyonlar: Hollanda hükümeti, elektrikli araç kullanımını teşvik etmek için çeşitli teşvik ve sübvansiyonlar sağlamıştır. Bu hedefler doğrultusunda daha yeşil olmak icin bazı kararlar alindi. 2019 yılında elektrikli araclari teşvik etmek için 250 milyon Euro'luk bir bütçe belirledi. 2020 yılından itibaren de tüm yardımlar yapılmaya baslandi. 2020'den 2025'e kadar elektrikli araclar için yıllık destek var. Blog'un devam eden kisminda devlet yardimlari ile ilgili daha detayli bilgi verecegim.

  3. Ar-Ge ve İnovasyon: Hollanda, elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için araştırma ve geliştirme faaliyetlerine büyük yatırımlar yapmaktadır. Ülkenin birçok üniversitesi ve araştırma kuruluşu, bu alanda önemli çalışmalara imza atmaktadır.

  4. Kamu Taşımacılığı ve Filo Araçları: Hollanda, kamu taşımacılığında ve büyük kurumsal filolarda elektrikli araçların kullanımını teşvik etmektedir. Toplu taşıma araçları ve kurumsal filoların elektriklendirilmesi için teşvikler ve destekler sağlanmaktadır.


VERGI AVANTAJLARI


  1. Bahsedilmesi gereken ilk vergi satin alma vergisi: Yani, otomobil satın alırken ödediğimiz vergi. Satin alma vergisi  bir arabanın karbondioksit emisyonuna göre hesaplaniyor . Araç ne kadar ekonomik olursa, o kadar az satın alma vergisi odeniyor. O yüzden elektrikli bir araçlar icin de vergi avantajı var. Bunlar su sekilde:

    1. 2024 yılına kadar (bu yil da dahil olmak uzere): satın alma vergisinden tamamen muaflik.

    2. 2025 yılında satın alma vergisi araç başına 360 euro olacak.

    3. 2026 yılından sonra da satın alma vergisi her yıl enflasyonla birlikte artcak.

  2. Bahsedilmesi gereken ikinci vergi motorlu taşıt vergileri: Motorlu taşıt vergileri arabaya gore değişiyor. Ama genel olarak ortalama her 3 ayda 100-150 euro odeniyor. Elektrikli araçlar icin Motorlu taşıt vergisinde de vergi avantajı var.

    1. 2024 yılına kadar (yine bu yıl dahil) elektrikli araç satın alırsaniz motorlu Taşıtlar Vergisinden tamamen muafsınız. 

    2. 2025 yılında motorlu taşıt vergisinde %75 indirim olacak. 2026 yilindan itibaren diğer tüm araçlar gibi tam vergi oranına geciliyor.


TESVIK PROGRAMI


2024'te sıfır araba icin ayrılan bütçe 67 milyon euro, 2.el arabalar icin ayrilmis destek ise 29 milyon euro. Ama çok dikkatli olmak gerekiyor: Eğer bütçe biterse o yıl destek icin basvuru yapamiyorsunuz. 2023’te elektrikli araçlar icin olan destek çok hızlı bitmiş.


Sifir elektrikli araba alıyorsanız yardim miktarı 2.950 euro, 2.el elektrikli araba alırsanız yardim miktarı 2.000 euro. Bu teşvik programında ne kadar para kaldigini görebileceğiniz bir websitesi yapmışlar. Linki asagida bulabilirsiniz.




TESVIK NASIL ALINIR? 


  1. Yıllara bagli olarak destek miktarları degistigi icin bunu iyi takip etmek gerekiyor. Söylediğim sayılar (2. El arabalarda 2000 euro ve 0 arabalarda 2950 euro) 2024 yılına ait. O yuzden arabayı 2024 yılında almış olmanız gerekiyor.   Tesvik programi basvuru linki: https://mijn.rvo.nl/subsidieregeling-elektrische-personenautos-particulieren-sepp

  2. Aracinizin liste fiyatı 12.000 euro ile 45.000 euro arasında olmalı. Liste fiyatı da aracın sifir degerine karsilik geliyor. Arabaların liste fiyatlarını ve suanki güncel fiyatlarını görebileceğiniz karayollarının harika bi websitesi var. Bu websitesine istediğiniz arabanın plakasını yazıyorsunuz. Arabanin hem su an ki fiyatını hem de 0 fiyatı cikiyor. Plakadan fiyat linki: https://ovi.rdw.nl/ 

  3. Dogal sekilde aldiginiz araç sizin adınıza olmalı ve Hollanda legal bir ev adresiniz olmalı.

  4. Elektrikli aracinizin menzili en az 120 kilometre olmak zorunda.

  5. Başvurunuz onaylandıktan sonra destek size aktarılacak, ama devlet, arabanın üç yıl boyunca sürekli olarak sizin adınıza kalmasını istiyor. Eğer arabayı bu süreden önce satarsanız, bunu bildirmeniz ve aldiginiz destegin bir kısmını orantısal olarak geri ödemeniz gerekiyor. Arabanın toplam sizde kalması gereken sure 36 ay.

  6. Mesela elektrikli arabanızı on sekiz ay sonra satarsanız aldığınız destegin yarısını geri ödemek zorunda kalacaksınız. Cunku arabayı 1.5 yıl elinizde tutmuş oluyorsunuz. Bu üç yıl boyunca arabayı partnerinizin, ailenizin veya akrabanızın adına devretmemelisiniz. Bu durumda da destegin bir kısmını geri ödemeniz gerekiyo. Yani kısaca, aldiginiz arabayı üç yıldan daha uzun süre elinizde tutmalisiniz.


👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


✋ Bir sonraki blog'ta görüşmek üzere! Kendinize iyi bakın, hoşça kalın :)


📸 INSTAGRAM: denniskender


Bu blog Hollanda'da Nasil 1 Yilda Elektrikli Araba Aldik?, Hollanda elektrikli araba, Hollanda elektrikli araba devlet yardimlari, Hollanda elektrikli araba fiyatlari, Hollanda'da elektrikli araba almak, Hollanda araba fiyatları, Hollanda araba almak, Hollanda'da araba almak kolay mi ve Hollanda'da araba nasıl alınır sorularinin cevaplarini icermektedir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page