top of page
  • Yazarın fotoğrafıDeniz Iskender

Hollanda'da Yüksek Nitelikli Göçmen Olmak: Mervan Savğa

✍️ Bu blog (Hollanda'da Yüksek Nitelikli Göçmen Olmak), Türkiye'den Hollanda'ya yazılımcı olarak göç eden Mervan'ın Hollanda'ya nasıl geldiğini, Hollanda tecrübelerini ve Hollanda'ya gelmek isteyenlere verdiği önerileri içermektedir. Keyifli okumalar :)

Hollanda'da Yüksek Nitelikli Göçmen Olmak: Mervan Savğa
Hollanda'da Yüksek Nitelikli Göçmen Olmak: Mervan Savğa

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.



✍️ Bu yazıda neler var?


🙋‍♂️ Soru 1: Öncelikle kendini tanıtır mısın?

"Adım Mervan Savğa, 26 yasindayim ve bilgisayar muhendisiyim. 2022 yilinin Nisan ayindan beri Hollanda'da yasiyorum."

🙋‍♂️ Soru 2: Sence Hollanda'da iş bulmak zor mu?

"Eskiden bu kadar zor değildi. Ama maalesef son zamanlarda biraz zorlaştı. Çünkü hem tüm dünyada Hollanda'ya göç etmek isteyen yazılımcıların sayısı hem de Türkiye'den uzaklaşmak isteyen insanların sayısında artış oldu. Bu da rekabetin artmasına neden oldu."
"Ayrıca dünya maalesef ekonomik olarak zor zamanlardan geçiyor. Bu durum bazı şirketlerin yazılımcı alımlarını azaltmasına neden oldu."

🙋‍♂️ Soru 3: Neden özellikle Hollanda'ya taşındın?

"Tüm dünyada tanınan bir yazılımcı olmak için Hollanda'ya taşındım. Hollanda özelinde bile burada çok fazla yazılım şirketi var. Buradaki teknoloji şirketlerinin sayısı ve yaptıkları işler beni çok etkiledi. Bu gibi durumlarda hem iş hem de sektör değiştirmek çok kolay hale geliyor."
"İkinci olarak da İngilizce'nin Avrupa'da en çok konuşulduğu ülkelerin başında Hollanda geliyor. Burada neredeyse herkes İngilizce konuşuyor. Ayrıca Hollanda'nın ana dilini konuşacaksınız diye bir zorunluluk yok. Bu nedenle Hollanda'ya entegre olmak ve burada bir yaşam kurmak kolay hale geliyor."

🙋‍♂️ Soru 4: Eindhoven'da yaşam nasıl?

"Eindhoven'da yaşam güzel ama Hollanda'da çok daha güzel şehirler var. Negatif anlamda sosyal hayatın, gece hayatının ve imkanların kısıtlı olmasını söyleyebilirim. Gece hayatı var ama tabii ki biraz kısıtlı. Kanalların ve tarihi yapıların az olması da biraz can sıkıyor. Gençler için ideal bir şehir olmadığını söyleyebilirim."
"Pozitif anlamda ise küçük şehir olmasının takibi güzellikleri oluyor. Neredeyse her yer yürüme ya da bisiklet sürme mesafesinde. Çok düzenli bir şehir ve burada her yerde park var. Bu da insanı çok huzurlu yapıyor. Eğer ailenizle geliyorsanız, burada çok mutlu olursunuz."

🙋‍♂️ Soru 5: Hollanda'da hoşuna giden şeyler neler?

"İlk olarak Hollanda'nın uluslararası bir ülke olması çok hoşuma gidiyor. Burada neredeyse her ülkeden insan var. Bu durum size dünyadaki diğer insanları, mutfakları ve kültürleri tanıma imkanı veriyor."
"İkinci olarak iş ve sosyal hayat arasındaki dengeyi çok seviyorum. Hollanda'da en az 25 iş günü tatiliniz oluyor. Ayrıca kimse haftada 40 saatten fazla çalışmıyor. Eğer çalışırsanız, emeğinizin karşılığını hemen alıyorsunuz."
"Son olarak da gezmek çok kolay hale geliyor. Şu ana kadar 6-7 tane ülke gezdim. Bunu da hiç zorlanmadan yapıyorsunuz. Hafta sonu canınız sıkıldığında ülke değiştirebiliyorsunuz."

🙋‍♂️ Soru 6: Hollanda'da hoşuna gitmeyen şeyler neler?

"Maalesef Hollanda'nın kendine ait bir dilinin olması hayatı biraz zorlaştırıyor. Hem arkadaş edinmek hem de Hollanda kültürünü tanımak Hollandaca nedeniyle kolay olmuyor. Bu durum aslında kolaylıkla anlaşılabilir. Çünkü tüm dünyadaki herkes kendini ana dilinde daha iyi ifade ediyor ve tüm duyguları ortaya çıkıyor. Hollandalılar da doğal olarak böyle."
"İkinci olarak da hizmet ve servis sektörü gerçekten çok pahalı ve kötü. Dışarıda yemek yiyebilmek için cebinizden çok fazla para çıkıyor ve yemekler lezzetsiz. Türkiye'deki servis sektöründeki kalite Hollanda'da yok. Eve yemek söylemek istediğinizde ise servis ve getirme ücretleri nedeniyle fiyat çok artıyor."

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


Bir sonraki blog'ta görüşmek üzere! Kendinize iyi bakın, hoşça kalın :)


📸 INSTAGRAM: denniskender


Bu blog Hollanda'ya taşınmak, Hollandaya nasıl taşınılır, Hollanda'da yaşamak için sebepler, Hollanda'da yaşam standartları, Hollanda'da yaşam şartları, Hollanda'da nasıl yaşanır, Hollanda'da nasıl yaşarım, Hollanda'da yaşamak, Hollanda nitelikli göçmenlik şartları, Hollanda nitelikli göçmenlik başvurusu, yüksek nitelikli göçmen programı Hollanda sorularini cevaplamaktadir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page