top of page
  • Yazarın fotoğrafıÇağatay Irmak

Hollanda'ya Geldikten Sonra Yapılması Gereken Tüm Evrak İşleri

📜 Türkiye'den Hollanda'ya göç etmek büyük bir adım ve uyum süreci birçok önemli detayı içerir. Göç ettikten sonraki ilk adımlarınızı düzenlemek, başarılı bir başlangıç için kritik öneme sahiptir. Bu blogta Hollanda'ya geldikten sonra yapmanız gereken evrak işlerini anlatıyorum. Keyifli Okumalar :)

Hollanda'ya Geldikten Sonra Yapılması Gereken Tüm Evrak İşleri
Hollanda'ya Geldikten Sonra Yapılması Gereken Tüm Evrak İşleri

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.



✍️ Bu yazıda neler var?

📃 Noter Vekaleti:


Türkiye'de birisine noter aracılığıyla yetki vermek gerekiyor, çünkü burada çok fazla evrak işiniz olacak. Örneğin, partner vizesine başvururken, medeni durumumu gösteren belgeyi konsolosluktan almıştık. Ancak Türkiye'de birisine yetki vermiş olsaydım, o kişi belki de evrağı Türkiye'de kolayca alabilirdi ve bana mail üzerinden gönderebilirdi. Ancak medeni durumumu gösteren belgeyi alabilmem için konsolosluğa gitmem gerekti. Bu süreç için randevu aldım ve Rotterdam'a yol parası ödemem gerekti. Yani hem zaman hem de para kaybettim. Bu nedenle, evrak işlerinizi halletmesi için Türkiye'de birisine noter aracılığıyla yetki verin. Eğer evrakları getirmeyi unuttuysanız, Türkiye'den kolayca yardım alabilir ve evrakları temin edebilirsiniz.


🆔 BSN ve Oturum Kartı Randevuları:


Hollanda'da çoğu işinizi halledebilmeniz için BSN numaranızın olması gerekiyor ve aynı zamanda Hollanda'ya geldikten hemen sonra oturum kartınızı almanız gerekiyor. Bunlar için belediyeden ya da Expat Center'den randevu almalisınız. Eğer bu iki randevuyu Hollanda'ya gelmeden önce alırsanız işiniz çok kolaylaşır. Oturum kartınızı ve BSN numaranızı alabilmeniz icin Expat Center'a mail atarak iletişim kurabilirsiniz. Eindhoven Expat center'ın mail adresini ve mail şablonunu aşağıda bulabilirsiniz.


Expat center e-mail: eindhoven@hollandexpatcenter.com

Mail sablonu: Dear Sir/Madam, I am Deniz İskender and I will be relocating to Eindhoven in the last week of October as an expat. I would like to make an appointment to collect my residence permit. You can find the letter from IND about my residence permit in the attachments. Thank you.

Oturum kartını almak için Expat Center'a gittiğimde yanımda pasaportumu ve üzerinden gelen mektubu götürmem gerekiyordu. BSN numarasını da belediyeden randevuyla alabiliyorsunuz. Randevuya gittiğinizde yanınızda pasaportunuzu götürmeniz gerekiyor. Ayrıca, Hollanda dışında doğduğunuzu kanıtlayan bir belge olan Formül A belgesini de götürmeniz gerekiyor. Bunu Türkiye'den alabileceğiniz gibi, buradaki Türkiye konsolosluklarından da kolayca temin edebilirsiniz. Son olarak da ev kiralama kontratınızı ve IND'dan gelen mektubu da götürmeniz gerekiyor.


Tr Euro Hesabı:


Türkiye'de çalıştığım neredeyse bütün bankalardan Euro hesabı açtım. Çünkü buraya geldikten sonra bazı restoranlarda hiçbir şekilde nakit geçmediğini göreceksiniz. Eğer sizin de Türkiye'de açtığınız Euro banka hesabınız olursa, evinizi tuttuğunuzda ve buradaki emlak şirketlerine para göndermeniz gerektiğinde, Euro hesabınızdan parayı gönderebilirsiniz.


Aynı zamanda burada 1-2 hafta hayatta kalabilmek için Euro hesabiniza bağlı kartınızı kullanmanız gerekiyor. Bu yüzden Hollanda'ya gelmeden önce bazı bankalarda Euro hesabı açıp onu ana hesap olarak belirleyin ve o kartları yanınızda getirin. Böylece işleriniz çok daha kolaylaşacak.


🚃 Ulaşım Kartı:


Türkiye'den Hollanda'ya geldiniz diyelim ve havalimanındasınız. Ne yapacaksınız? Hiçbir fikriniz yok. Ben tamamen bu durumdaydım ve hiçbir video izlemedim. Tamamen turist gibi Hollanda'ya geldim :) Şimdi havalimanındasınız ve kiraladığınız Airbnb'ye veya bir arkadaşınızın yanına gitmeniz gerekiyor ya da o adrese gitmeniz gerekiyor.


Bunun için toplu taşımayı kullanmanız gerekiyor. Havalimanına indikten sonra gideceğiniz herhangi bir yere tek kullanımlık bir bilet alabilirsiniz. Biraz önce banka hesabını konuşurken de yanınızda bir kartla gelmenizi önermiştim. O kartla çok kolay bir şekilde tek kullanımlık bilet alabilirsiniz. Ama eğer bir ulaşım kartı istiyorsanız, o ulaşım kartını da alabilirsiniz. Zaten her havalimanında bu tarz biletler ve bu tarz kartlar mevcut. Bu mavi ulaşım kartını OV Chip Kart olarak adlandırıyoruz. İlk başta buraya geldiğinizde havalimanında bunu aldıktan sonra içine bir 20 Euro yükleyerek kullanabilirsiniz. Bu miktar sizi zaten birkaç gün gideceğiniz yerlere götürür.



☎️ Sim Kart:


Adresinize ulaştıktan sonra 5. olarak yapmanız gereken hemen bir sim kart almak. Çünkü bu sim kartla belediyeyi, konsolosluğu veya ev kiralarken bazı numaraları aramanız gerekiyor. Eğer Türkiye'deki sim kartınızı kullanırsanız, bu sizin için çok pahalıya mal olabilir. Sim kartlarda ilk baştaki problemlerinizi çözmek için kontörlü bir hat kullanabilirsiniz.


Ben Hollanda'ya geleli 6 ay olmasına rağmen hala bu kontörlü hatları kullanıyorum. Şirketin adı Lebara. Yaklaşık olarak 5 GB internet kullanıyorum, 1000 SMS atma hakkım var ve Hollanda içinde sınırsız konuşabiliyorum. Toplamda bunun için 15 Euro'luk bir harcama yapıyorum. Kontörlü hatların en güzel yanı ne zaman isterseniz, ne zaman ihtiyacınız olursa o zaman kontör yükleyebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Sim kart ödemesini ise yine Türkiye'den getirdiğiniz banka kartıyla yapabilirsiniz.


🏠 Ev Kiralamak:


Ev bulma konusunda Hollanda'ya taşınmadan önce çok fazla araştırma yapmanız gerekiyor. Çünkü şu an ben de ev bulmakta zorlandım. Hollanda'da genel olarak ev bulmak çok zor. Eğer Hollanda'da ev kiralama konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazdığım blogdan bilgi edinebilirsiniz.



📇 Adres Beyanı:


Hollanda'daki herhangi bir Türk konsolosluğuna gidip artık Hollanda'ya taşındığınızı ve burada yerleştiğinizi bildirmeniz gerekiyor. Eğer bunu yapmazsanız GSS borcunuz çıkar ve bu borç her ay artmaya devam eder.


GSS Nedir?

GSS borcu, "Genel Sağlık Sigortası" kapsamında alınan bir borçtur. Bu sigorta kapsamında kişiler, sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Ancak, sigorta primlerini düzenli olarak ödememek veya sigortasız kalmak durumunda bir GSS borcu oluşabilir. Bu nedenle bunu bir an önce halletmeniz önemlidir.


🏦 Banka Hesabı:


BSN'iniz çıkarsa buradaki herhangi bir bankadan randevu alarak hesap açabilirsiniz. Ve daha sonra banka kartınız da gelecek. Eğer BSN'iniz daha gelmediyse, yine de bir banka hesabına sahip olmanız gerekiyor. Burada ABN AMRO isimli bir banka var. BSN'iniz olmadan oradan hesap açabiliyorsunuz. Daha sonra BSN'iniz geldikten sonra mobil uygulama üzerinden BSN numaranızı güncelleyeceksiniz ve bu çok kolay bir işlem.


👨‍💻 %30 Kuralı:


BSN'iniz geldikten sonra yüksek nitelikli göçmen olarak Hollanda'ya geldiyseniz, %30 kuralına başvurmanız gerekiyor. %30 kuralı buraya yüksek nitelikli göçmen olarak gelirseniz faydalanabileceğiniz en güzel şeylerden bir tanesi. Bu kural sayesinde Türkiye'deki ehliyetinizi Hollanda ehliyetine çevirebilirsiniz, partner vizeye başvurabilirsiniz ve buradan çok kolay bir şekilde ev alabilirsiniz.



🛤️ Hollanda Ulaşım Kartı:


Buraya ilk geldiğinizde bir ulaşım kartı almıştınız. Ve bu ulaşım kartı mavi, isminin de OV chip kartı olduğu bir karttı. Daha sonra yapmanız gereken şey ise, kendi adınıza ve size özel bir ulaşım kartı siparişinde bulunmak. Bu sarı kartta çok güzel abonelik paketleri var. Hollanda'da hafta sonu sınırsız bir şekilde gezebilirsiniz. Ya da Rush Hour olarak adlandırdığımız yoğun saatlerde belli indirimlerle Hollanda içinde seyahat edebilirsiniz. O yüzden BSN'iniz geldikten sonra bu kart için başvuru yapmanız gerekiyor.


😷 Sağlık Sigortası:


Hollanda'ya geldikten sonra hemen bir sağlık şirketi bulup sağlık sigortasına başvurmanız gerekiyor. Çünkü burada herkesin bir sağlık sigortasının olması gerekiyor.


Hollanda'da sağlık sigortası, "Zorgverzekeringswet (Zvw)" adı verilen bir yasa altında düzenlenir. Bu yasa, Hollanda'da yaşayan herkesin zorunlu olarak sağlık sigortası sahibi olmasını gerektirir. Bu kapsamda, herkesin kendi sağlık sigorta poliçesini satın alması ve primlerini ödemesi gerekmektedir.

Hollanda'da sağlık sigortası, kamu ve özel sağlık sigorta şirketleri tarafından sunulur. Sigorta primleri, kişinin yaşına, gelirine ve sigorta kapsamına bağlı olarak değişebilir. Genellikle, sigorta primleri aylık olarak ödenir.


Hollanda'da sağlık sigortası kapsamında genellikle şu hizmetler sunulur:

  1. Doktor muayeneleri ve tedavileri

  2. Hastane hizmetleri

  3. Reçeteli ilaçlar

  4. Diş hekimliği hizmetleri (belirli koşullarda)

  5. Fizyoterapi gibi rehabilitasyon hizmetleri

Hollanda'da sağlık sigortası sistemine dahil olmak, kişinin sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlar. Ayrıca, acil durumlarda veya beklenmedik sağlık sorunları durumunda da kişilere yardımcı olur. Ancak, Hollanda'da yaşayan herkesin bu zorunluluğa uygun olarak sağlık sigortası bulundurması gerekmektedir.


📳 DIGID Uygulaması:


Hollanda'da, bizdeki e-Devlet uygulamasına benzeyen DIGID isimli bir uygulama var. Bu uygulamayı kullanabilmek için bir başvuru yapmanız gerekiyor. Başvuru sonrasında evinize bir mektup gelecek. Bu uygulamayı kullanabilmek için de bir aktivasyon kodunuz olacak. Bu uygulama sayesinde belediye gitmeden bazı işlemlerinizi çok kolay bir şekilde halledebilirsiniz. Mesela randevusuz bir şekilde adresinizi değiştirebilirsiniz. Bu da gerçekten hayatınızı çok kolaylaştırır.


👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


✋ Bir sonraki blog'ta görüşmek üzere! Kendinize iyi bakın, hoşça kalın :)


📸 INSTAGRAM: denniskender


Bu blog Türkiye'den Hollanda'ya göç edecek kişilere "Hollanda'ya Geldikten Sonra Yapılması Gereken Tüm Evrak İşlerini" anlatarak Hollanda'ya giderken alınması gerekenler, Hollanda'ya gitmek için gerekli belgeler, Hollanda'ya gitmek için gerekli evraklar, Hollanda'ya taşınmak, Türkiye'den Hollanda'ya taşınmak, Hollanda'ya taşınmak için gerekenler sorularini cevaplamaktadir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page