top of page
  • Yazarın fotoğrafıDeniz Iskender

Hollanda’ya Taşınırken Yapılması Gerekenler - Hollanda’ya Taşınmak

🧳 Hollanda, Batı Avrupa'da bulunan küçük ancak etkili bir ülkedir. Hollanda'nın nüfusu yaklaşık olarak 18 milyon civarındadır ve bu nüfusun çoğunluğu şehirlerde yaşar. Hollanda, çeşitli kültürel geçmişe sahip bir ülkedir ve göçmenlerin katkılarıyla zengin bir kültürel mozaik oluşturmuştur.


Hollanda, dünya çapında tanınan bir ülke ve çeşitli alanlarda liderlik yapmaktadır. Kültürel zenginliği, ileri teknolojiye sahip ekonomisi ve ilerici politikalarıyla bilinir.

Hollanda’ya Taşınırken Yapılması Gerekenler - Hollanda’ya Taşınmak
Hollanda’ya Taşınırken Yapılması Gerekenler - Hollanda’ya Taşınmak

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.



✍️ Bu yazıda neler var?


Nakit getirmek:

Hollanda'ya geldiğimde beni şaşırtan şeylerin başında neredeyse Hollanda'nın hiçbir yerinde Visa ve Mastercard geçmemesi oldu. Hatta restoranlarda ve süpermarketlerde bile "Burada Visa ve Mastercard geçmiyor." yazısını göreceksiniz. Yani Türkiye'deki herhangi bir bankadan euro hesabı açıp buraya gelmiş olsanız bile, bu hesabı ve yanınızda getirdiğiniz kartı kullanmanız çok zor. Hatta neredeyse imkansız. Çünkü Hollanda'da ödeme sistemlerinin altyapısı Maestro tarafından sağlanıyor ve her yerde Maestro kullanılıyor.


Bu yüzden sizi 1 ay idare edecek nakiti yanınızda getirmeniz çok önemli. Tüm bu parayı harcamasanız bile, Hollanda'da banka hesabınız açıldıktan sonra yanınızda getirdiğiniz nakit parayı bankaya yatırabilirsiniz. Ya da süpermarketlerde ve restoranlarda bir süre daha nakit kullanmaya devam edebilirsiniz.


Yaninizda Birisi ile Gelmek:

Hollanda'ya taşınmak demek belki de 6 ay boyunca bir koşturmaca içerisinde olmak demek. Bu durum hem Hollanda'nın bürokratik bir ülke olmasından hem de yeni bir ülkeye taşınmanın zorluğundan kaynaklanıyor. Ama eğer yanınızda eşinizle, sevgilinizle ya da ailenizden birisiyle gelirseniz, tüm problemlere beraber koşturabilirsiniz.


İlk geldiğimizde ev arama sürecinde tam 3 farklı Airbnb'de kaldık ve sürekli olarak taksi kullanmak zorunda kaldık. Neredeyse her gün belediyede, Expat Center'da randevularımız vardı. Tüm bu koşturmaca içerisinde sizinle beraber gelecek bir kişi kesinlikle üzerinizden büyük bir yük alacaktır. Hem zamandan tasarruf edeceksiniz hem de güçsüz ve zayıf hissetmeyeceksiniz.



Uzun süreli (1 aylık) bir Airbnb tutmak:

Hollanda'ya geldikten sonra çözülmesi gereken problemlerin başında kesinlikle ev problemi geliyor. Ama Hollanda'da ev bulmak çok zor ve bu problem sizi çok büyük stres yaşatabilir. Belki de kısa vadede ev bulamayacaksınız. O nedenle belli bir süre geçici olarak kalacak ev ya da evler bulmak zorundasınız. Bu geçici evlerde 2 farklı tercih yapılabilir.


  1. Kısa süreli Airbnb'ler kiralayarak kalıcı bir ev aramak: Sürekli olarak ev değiştirmenize, taksi gibi ek masraflara ve büyük stres altında hissetmenize neden olabilir. Barınma, insanlığın en temel problemlerinden biri olduğu için bir evden diğerine geçerken bile bilinçaltınızda "hala kalacak bir yer bile bulamadım" diye düşünüp negatif düşüncelere kapılabilirsiniz. Aynı zamanda kısa süreli kiralamalar yaptığınız için cebinizden daha fazla para çıkabilir. Biz bu yolu tercih ettik. Şanslıydık ve 15 günde ev bulduk.

  2. 1 aylık bir Airbnb kiralayarak Hollanda'ya işe başlama tarihinizden önce gelmek: Eğer bu yolu tercih ederseniz, daha az stresli olacaksınız ve uygun fiyatlı bir ev bulursanız kısa süreli Airbnb kiralamakla cebinizden aynı para çıkacak. Bu tercihin negatif yanı ise, kısa sürede kalıcı bir ev bulmanız halinde 1 aylık Airbnb kiraladığınız için pişman olabilirsiniz.


Not: Tercih tamamen size ait. Bol sanslar :)


Bavulu sonuna kadar doldurmak:

Hollanda'ya taşınmak denildiğinde aklınıza Hollanda'nın hava durumu gelmeli çünkü Hollanda'da hava her an değişebiliyor. Geldiğiniz mevsime göre farklı kıyafetlere ihtiyacınız olabilir. Ama yazın bile soğuk hava, yağmur ve rüzgarla karşılaşırsanız şaşırmayın.


Yanınızda getirmeniz gereken ürünlerin başında bot, mont, yağmurluk ve şapka geliyor. Aksi durumda bu ürünleri Hollanda'dan almak zorunda kalırsınız Euro/TL güncel kurunun şu an 33 olduğunu düşünürsek maddi olarak sizi üzebilir. Ben Hollanda'ya turist gibi geldim, tüm bunlar başıma geldi, siz dikkatli olun :) Bu nedenlerden dolayı bavul hakkınızı sonuna kadar kullanın ve hatta ekstra bavul hakkı alıp daha fazla kıyafet getirerek kendinizi tamamen güvende hissedebilirsiniz:)


Son söz: Bu yazıyı sonuna kadar okuduğunuza göre muhtemelen Hollanda'ya taşınmak üzeresiniz ya da Hollanda'ya yeni geldiniz. Yeni yolculuğunuzda başarılar ve mutluluklar dilerim :) Herhangi bir sorunuz varsa Youtube hesabım "Hollanda'daki Yazılımcı". İstediğiniz soruyu sorabilirsiniz ve cevapsız kalmayacağına da emin olabilirsiniz. Her şey gönlünüzce olsun.


👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


✋ Bir sonraki blog'ta görüşmek üzere! Kendinize iyi bakın, hoşça kalın :)


📸 INSTAGRAM: denniskender

📖 TWITTER: denniskender


Bu blog Hollanda'da yasam, Hollanda'ya gelmeden yapilmasi gerekenler, Hollanda hayat, Hollanda’ya taşınmak, Hollanda'ya tasinirken yapilmasi gerekenler ve Hollanda'ya taşınmak için gerekenler sorularinin cevaplarini icermektedir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page