top of page
  • Yazarın fotoğrafıDeniz Iskender

Türkiye'den Hollanda'ya Yazılımcı Olarak Taşınmak: Ege Ergünol

🧑‍💻Bu blog (Türkiye'den Hollanda'ya Yazılımcı Olarak Taşınmak), Türkiye'den Hollanda'ya göç eden Ege Ergünol'un Hollanda deneyimlerini ve Avrupa'ya gelmek isteyenlere verdiği tavsiyeleri içermektedir. Keyifli okumalar :)

Turkiye'den Hollanda'ya Yazilimci Olarak Tasinmak: Ege Ergunol
Turkiye'den Hollanda'ya Yazilimci Olarak Tasinmak: Ege Ergunol

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


📸 Youtube videosu: Hollanda'da Yazılımcı Olmak


✍️ Bu yazıda neler var?


🙋‍♂️ Soru 1: Öncelikle kendini tanıtır mısın?

Ben Ege Ergünol, 27 yaşındayım. Yaklaşık 5 ay önce Hollanda'ya taşındım. Kariyerimde ilerlemek istiyorum ve bir yurtdışı deneyiminin beni çok ileriye götüreceğine ve üst seviyelere çıkarabileceğine inanıyorum. Bu nedenle Hollanda'ya gelerek kendim için yeni bir meydan okuma yapmak istedim.
Ayrıca kendi ayaklarımın üzerinde durmam gereken bir yaşam sürdüğümde nasıl bir mücadele vereceğimi deneyimlemek için Hollanda'ya taşındım.

🙋‍♂️ Soru 2: Sen Hollanda'da çok hızlı ev kiraladın. Hollanda'ya taşınma ve ev bulma süreçlerinde neler yaşadın?

İnternette bir sürü araştırma yaptım ve birkaç tane video izledim. Hollanda'da yaşayan tüm arkadaşlarıma danıştım ve aynı süreçlerden geçen herkesle konuştum. Bütün emlakçıları tek tek gezerek derdimi anlattım.
Türkiye'de buna "ağlamak" deniyor ama burada da o işe yarıyor, tüm emlakçıları gezerek derdimi anlattım. Bunu yapınca sanki kafalarında bir iz bıraktım. Çünkü bunu yaptığımda aynı gün içinde bana "Biz sizin için çok üzüldük, elimizde bugün bir ev var. Yarın gelip bakmak ister misiniz?" dediler.
Ama bu yöntemin her zaman işe yarayacağını garanti edemem çünkü burada ciddi bir konut krizi var. Başarılı olmak biraz şansa, biraz da kendi dil yeteneklerinize ve iletişim becerilerinize bağlı. Ayrıca ikna kabiliyetiniz de önemli. Dolayısıyla, insanların deneyimlerini takip etmenizi ve gerçekten aktif bir şekilde ev aramaya odaklanmanızı tavsiye ederim. Bu süreçte kararlı ve sabırlı olmak çok önemli.

🙋‍♂️ Soru 3: Hollanda'daki ekonomik durumunla Türkiye'deki ekonomik durumunu bir kıyaslar mısınız bizim için?

Tüm dünyada yazılım mühendisleri genellikle asgari ücretten ve o ülkedeki ortalama maaştan daha fazla kazanıyorlar. Türkiye'de durum da genellikle böyle. Ekonomik açıdan neredeyse hiçbir sıkıntı yaşamıyordum. Araba ve ev sahibi olmak zor olsa da maddi gücüm diğer tüm ihtiyaçlarımı karşılıyordu.
Hollanda'da da benzer bir durumdayım. Ancak Hollanda ekonomik açıdan daha farklı yönetilen bir ülke. Maaşlar arasında çok büyük farklar yok. Zaten dünyadaki en yüksek asgari ücretlerden birisi Hollanda'da. Bu nedenle dışarıda içtiğiniz kahve ve yediğiniz yemek cebinizden daha fazla para çıkmasına neden oluyor. Yine de burada genel olarak neredeyse her şeye param yetiyor ve maddi olarak hiç sorun yaşamıyorum.

🙋‍♂️ Soru 4: Hollanda'nin guzel yanlarini anlatir misin?

Benim Hollanda'da gördüğüm en güzel şeylerden bir tanesi kesinlikle iş hayatı. Yazılımcılar olarak önümüzdeki 3 ayı, 6 ayı ve 1 yılı düzenli olarak planlıyoruz. Hollanda'da planlamalar işleri sıkıştırmaya çalışmadan, çalışan yazılımcıların tatil durumlarına ve sayısına göre yapılıyor. Yazılımcılara görevler verilirken, Deniz ya da Ege bu işi ne kadar da yapar değil, bu işi herhangi birisi ne kadar sürede tamamlar diye bakılıyor.
İkinci olarak, Hollanda'da neredeyse hiç stres yok. Buradaki herkes çok rahat bir hayat sürüyor. Hayat çok hızlı akıp gitmiyor. İnsanlar koşturmaca içinde değiller. Her yerde parklar var. Hava güzel olduğunda bu parklarda yürümek insana huzur ve mutluluk veriyor.
Üçüncü olarak, Hollanda'ya taşınmak beni bir dünya vatandaşı yaptı. Farklı mutfakları denemek ve farklı ülkelerden insanlarla çalışmak dünya vizyonumu genişletti. Eskiden sadece Türk arkadaşlarım varken şimdi tüm dünyadan arkadaşlarım var.

🙋‍♂️ Soru 5: Hollanda'ya gelmek isteyen çok fazla insan var. Onlara ne tavsiye edersin?

Öncelikle izleyen herkese en büyük tavsiyem, buraya gelmiş olmak için gelmeyin. Bu ne demek? Şu an Avrupa'da çok ciddi bir iş açığı var ama önemli olan sizin buradaki eksiklikleri doldurmak için gelmeniz değil. Sizin buraya gelmek istemeniz ve yeterli motivasyona sahip olmanız. Karar vererek buraya adım atmak istemeniz. Eğer doğru sebeplerle buraya gelmezseniz 1-2 yıl içinde Türkiye'ye geri dönersiniz.
En doğru motivasyonlardan şu şekilde bahsedebilirim: Doğayla iç içe bir yerde yaşamak, stresiz bir hayat sürmek, dünya vatandaşı olmak, kariyerinize Avrupa'yı ve Hollanda'yı eklemek...
Son olarak, gelmeden önce yapılacak şeylerden belki de en önemlisi, gideceğiniz ülkenin tüm iyi ve kötü yanlarını araştırmak. Eğer bunları araştırmadan gelirseniz çok büyük zorluklar yaşarsınız. Her şey gönlünüzce olsun, kolaylıklar ve başarılar dilerim.


👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


✋ Bir sonraki blog'ta görüşmek üzere! Kendinize iyi bakın, hoşça kalın :)


📸 INSTAGRAM: denniskender

📖 TWITTER: denniskender


Bu blog Hollanda'ya taşınmak, Hollandaya nasıl taşınılır, Hollanda'da yaşamak için sebepler, Hollanda'da yaşam standartları, Hollanda'da yaşam şartları, Hollanda'da nasıl yaşanır, Hollanda'da nasıl yaşarım, Hollanda'da yaşamak, Hollanda nitelikli göçmenlik şartları, Hollanda nitelikli göçmenlik başvurusu, yüksek nitelikli göçmen programı Hollanda sorularini cevaplamaktadir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page