top of page
  • Yazarın fotoğrafıDeniz Iskender

Türkiye'den Hollanda'ya Yazılımcı Olarak Taşınmak: Mustafa Çoban

🧑‍💻 Bu blog (Türkiye'den Hollanda'ya Yazılımcı Olarak Taşınmak), Türkiye'den Hollanda'ya göç eden Mustafa Çoban'ın Hollanda deneyimlerini ve Avrupa'ya gelmek isteyenlere verdiği tavsiyeleri içermektedir. Keyifli okumalar :)

Türkiye'den Hollanda'ya Yazılımcı Olarak Taşınmak: Mustafa Çoban
Türkiye'den Hollanda'ya Yazılımcı Olarak Taşınmak: Mustafa Çoban

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


📸 Youtube videosu: Türkiye'den Hollanda'ya


✍️ Bu yazıda neler var?


🙋‍♂️ Soru 1: Öncelikle kendini tanıtır mısın?

"Adım Muhammed Mustafa Çoban, bilgisayar mühendisiyim. Hollanda'da bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum. İlk önce Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde tıp fakültesine gittim, burada 3 yıl devam ettim ama daha sonra bıraktım. Yeniden hazırlandım ve daha sonra ODTÜ bilgisayar mühendisliğini kazandım."
"Üniversitede okurken iki farklı şirkette yarı zamanlı olarak çalıştım. Okulu bitirdikten sonra 2 yıl tam zamanlı bir işte çalıştım. Daha sonra Hollanda'da bir şirketten iş teklifi aldım, teklifi kabul ettim ve Hollanda'ya taşındım."

🙋‍♂️ Soru 2: Hemen soruyorum. Hollanda mi Turkiye mi?

"Keşke o kadar kolay bir cevabı olsa. Çok zor bir soru. Yeterli sebebim olmasa buraya kesinlikle gelmezdim. Yine de tüm avantajları ve dezavantajları düşününce Hollanda diyorum."

🙋‍♂️ Soru 3: Hollanda'ya geliş sürecini anlatır mısın?

"İş bulma ve vize süreci var. Vize süreci uzun sürmüyor, çalışacağınız şirket büyük oranda her konuda yardımcı oluyor. Hatta randevulara kadar alıyor ve gerekli belgeleri söylüyor. O yüzden vize süreci çok zor geçmedi. Ama iş aramak ve tüm iş mülakatları uzun sürüyor. Bu konuda kesinlikle çok sabırlı olmak gerekiyor."

🙋‍♂️ Soru 4: Hollanda'da neleri sevdin?

"Hollanda'nın en büyük avantajı kesinlikle daha az stresli olması. Burada hem iş hayatı hem de sosyal hayat Türkiye'ye oranla çok daha rahat."
"Ayrıca, devlet her konuda elinden geleni yaparak yardım sağlıyor. İşsizlik maaşı diye bir kavram vardır. Herhangi bir işte 6 ay çalıştıktan sonra elde edilebilecek bir hak. Eğer işten kovulursanız işsizlik maaşından faydalanırsınız. Bunu elde etmek için vatandaş olmaya da gerek yok. Bizim sahip olduğumuz vizedeki kurallar gereğince işten kovulduktan sonra 3 ay içerisinde iş bulmak gerekiyor. Bu 3 aylık süre zarfında işsiz kaldığınız için devlet size işsizlik maaşı veriyor."
"Son olarak da Türkiye'deki şehirler çok büyük, her geçen gün yeşil alan azalıyor, Hollanda'daki gibi rahatça bisiklet sürme şansınız yok. Ama Hollanda'da her yerde parklar var. Tüm yeşil alanlar korunmaya çalışılıyor."

🙋‍♂️ Soru 5: Avrupa'ya ya da Hollanda'ya gelmek isteyenlere ne tavsiye edersin?

"İlk tavsiye vereceğim konu kesinlikle İngilizce. Burada hem iş hayatında hem de sosyal hayatta var olabilmek için kesinlikle iyi seviyede bir İngilizce'nizin olması gerekiyor. Hollanda zaten bu konuda avantajlı bir ülke çünkü neredeyse herkes İngilizce konuşuyor."
"Son olarak da tüm dünyayı takip ederek hangi ülkelerin yükseliste ve düşüşte olduğunu bilmek gerekiyor. Çünkü bir herhangi bir ülkeye göç etmek zor bir süreç. Gideceğiniz ülkeyi bilmek, hem negatif hem de pozitif özelliklerine hakim olmak uzun vadede çok faydalı olacaktır. Kendinize iyi bakın, hoşçakalın."

👀 Merak edebileceğiniz diğer bloglara aşağıdan ulaşabilirsiniz.


✋ Bir sonraki blog'ta görüşmek üzere! Kendinize iyi bakın, hoşça kalın :)


📸 INSTAGRAM: denniskender


Bu blog Hollanda'ya taşınmak, Hollandaya nasıl taşınılır, Hollanda'da yaşamak için sebepler, Hollanda'da yaşam standartları, Hollanda'da yaşam şartları, Hollanda'da nasıl yaşanır, Hollanda'da nasıl yaşarım, Hollanda'da yaşamak, Hollanda nitelikli göçmenlik şartları, Hollanda nitelikli göçmenlik başvurusu, yüksek nitelikli göçmen programı Hollanda sorularini cevaplamaktadir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page